Hírlevél

Név

E-mail


Iratkozzon fel havi hírlevelünkre, melyből zsidó kulturális hírekről, eseményekről és a Virtuális Zsidó Múzeum újdonságairól értesülhet.

További projektjeink


LexiKohn


Tibor Ernő (1885 - 1945)

Festő. (Nagyvárad, 1885. febr. 28. – Dachau, 1945. ápr. 20.) 1904-1905-ben a budapesti Mintarajziskolában Zemplényi Tivadar festőművész volt a mestere, majd a párizsi Julian Akadémiára került. Az itt készült alkotásokból 1907-ben tárlatot rendezett a nagyváradi megyeházán. Közeli kapcsolatba került a Holnap-körrel, különösen Ady Endrével és Dutka Ákossal. 1908-ban több képpel szerepelt a Nemzeti Szalonban, 1940-ben a művészházban, majd több kiállítást rendezett Svéd-, Német és Franciaországban. A '20-as évek elején a nagybányai festőkolónián és a felsőbányai művésztelepen dolgozott, ahol számos plein air művet festett. 1925-ben Párizsban, 1926-ban Olaszországban tevékenykedett, szorgalmasan festette figurális munkáit. Ezt követően Nagyváradon működött, és naturalista jellegű életképeket, tájképeket, portrékat és enteriőröket alkotott. Nagyvárad festője volt, évtizedeken át gazdagon áradó művészete a város és vidékének sajátos szellemiségéből, etnikumából többet szívott magába. A váradi romantikus utcák, terek, az Élesd, Belényes és Félixfürdő környéki hegyek és dombok, települések, szokásaikkal, hagyományaikkal, a szántóföldeket művelő parasztság, Bihar sajátos és változatos népéletét jelenítette meg Nagyváradon készült művein. Együtt eszmélt a Holnap költőivel, a szecessziós építészet váradi kivirágzásaival, és Adyval Párizsban. 1907-ben készült Ady-portréja egyike a legelső leghívebb Ady-képmásoknak. Több alkotása van a nagyváradi múzeumban, a Magyar Nemzeti Galériában, valamint erdélyi és külföldi magángyűjteményekben.1945-ben Dachauban halt meg.
/Magyar festők és grafikusok életrajzi lexikona, S Nagy Katalin. Emlékkavicsok, Kieselbach Galéria és Aukciósház – Művészek ABC, PIM Adattár/


Forrás: http://omike.hu/omike/muveszek/tibor-erno/166


Vissza

TÁMOGATÓK:


© 2010-2021. JMPoint Alapítvány